Mennyiben más az infraszauna a finn szaunához képest?

Az infraszauna egyik legfontosabb jellemzője, hogy lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a forró levegős, finn szauna, ezenkívül nem a levegőt melegíti fel, hanem belülről a testünket. Ennek köszönhetően az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint a finn szauna, az izzadás során pedig sokkal több méreganyag távozik a verejtékkel együtt, ezért egészségügyi szempontból jóval előnyösebb a hagyományos szaunához képest.

Ezen kívül az infraszauna fogyasztása jóval alacsonyabb a finn szaunánál, valamint a felfűtési ideje is lényegesen rövidebb, mint a finn szaunáé.

Mit kell viselni infraszauna használata közben?

Ha nyilvános helyen infraszaunázunk, akkor a szokásos viselet a fürdőruha, vagy lepedő, és ugyanúgy tegyünk magunk alá törölközőt, mint a finn szaunában, ha viszont van otthoni infraszaunánk, akkor nem kell felvennünk semmit, elegendő magunk alá törölközőt teríteni, hogy a kiizzadt verejtéket felszívja.

Milyen gyakran lehet infraszaunázni és mennyi időt tölthetünk a szaunában?

Ha egy kúrát szeretnénk végigcsinálni, például méregtelenítéshez vagy fogyáshoz, akkor minden nap szaunázhatunk 25-35 percet, és ezt megtehetjük három héten keresztül. Kúra után, fenntartásképpen heti két-három alkalom az ideális infraszauna használat, illetve, ha valamilyen konkrét problémára szeretnénk megoldást találni, például megfázás gyógyítására vagy sportolás utáni izomfájdalom csillapítására, akkor addig, amíg a tünetet érzékeljük, naponta beiktathatunk egy szintén 25-35 perces szaunázást.

(Az infraszauna használata csupán kiegészítő kezelésként ajánlott, betegség gyógyítására önmagában nem elegendő, speciális esetekben mindenképpen a kezelőorvossal szükséges konzultálni.)

Az infraszauna valóban elősegíti a fogyást?

Az infraszauna rendszeres használatával – ami legalább három hetes, minden napos használatot jelent – a testünk megszabadul a méreganyagoktól, az anyagcserénk felgyorsul, a szervezet jelentős kalóriát éget el szaunázás alatt, ezért az infraszauna segíthet a kilók csökkentésében.

További tudnivalók a fogyásról az infraszauna.hu oldalon: ide kattintva olvashat.

Emellett, mivel szaunázás előtt 1,5 órával már nem ajánlott szilárd táplálékot magunkhoz venni, valamint szaunázás után is legfeljebb csak a könnyű ételek fogyasztása javasolt, ezért ha a délutáni órákban iktatjuk be a szaunázást, a bőségesebb, kalóriadúsabb vacsora kiváltható a kevésbé nehéz és kalóriaszegény ételekkel.

Az infraszauna használata közben elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás, amely szintén része a sikeres fogyókúrának.

Természetesen, az infraszauna önmagában nem jelent tartós fogyást, azonban ha betartjuk az alapvető szabályokat (napi infraszaunázás, könnyű vacsora, heti 2-3 óra testmozgás), és odafigyelünk életmódunkra, akkor az infraszauna hatékony kiegészítője lehet annak, hogy elérjük és megtartsuk ideális testsúlyunkat.

Mire jó az infraszauna, milyen hatása van?

Az infraszauna számos, az emberi szervezet számára bizonyítottan pozitív hatást eredményez, ezek közül legfontosabbak a vérnyomás szabályozása, a koleszterinszint csökkentése, elősegíti a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, segíti az allergiás problémák megszüntetését, valamint stresszoldó és fáradtságérzet csökkentő, továbbá feszesíti bőrünket és támogatja a megfelelő testsúly megtartását, ezzel csökkentve a szív-és érrendszeri problémák kockázatát.

Mikor nem ajánlott az infraszauna használata?

Az infraszauna használata az egészséges emberek számára semmiféle veszéllyel nem jár, azonban vannak olyan betegségek, például rosszindulatú daganatok vagy szívritmuszavar esetén, amikor a szaunázás előtt mindenképp ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Várandósság, valamint a szoptatás ideje alatt nem javasolt az infraszauna használata, hiszen az anya szervezetéből kiürülő méreganyagok a magzat szervezetébe juthatnak és károsíthatják a babát, ezen kívül olyan esetekben is kerülni kell az infraszaunát, amikor a betegség lefolyása lázzal jár.

Nem eredményez problémát, pusztán kellemetlen lehet az infraszauna használata menstruáció alatt, hiszen a meleg vérbőséget okoz, ezért ezeken a napokon célszerűbb szünetet tartani.

Van különbség az infraszaunák között?

Jelenleg a kabinos, azaz a fából készült infraszaunáknak több változata terjedt el, így számottevő különbségek mutatkoznak a fűtőbetét tekintetében, a faanyag minőségében, valamint az infraszaunák élettartamát illetően, ebből adódóan pedig jelentős árkülönbségek figyelhetők meg a kínált szaunák esetében.

Éppen ezért érdemes alaposan körüljárni a kérdést, ha esetleg otthonra szeretnénk magunknak infraszaunát választani, de akkor is érdemes tájékozódni, ha szépségszalonba vagy szállodába megyünk infraszaunázni, hiszen komoly különbségeket jelenthet a szaunázás élményében.

A kabinos szaunák mellett találkozhatunk hordozható infraszaunákkal is, melyeknek ülő, illetve fekvő típusa ismert. A hordozható infraszaunák nagy előnye, hogy otthonra viszonylag könnyen beszerezhetők, nem foglalnak nagy helyet, fogyasztásuk alacsony, így nem jelent túlzott megterhelést a családi költségvetés számára, ugyanakkor viszont a család minden tagja, aki használja a szaunát, tehet egy keveset az egészségéért.

Hol lehet infraszaunázni és mennyibe kerül egy egyszeri használat?

Mára már több szépségszalonban elterjedt az infraszaunázás lehetősége, ezeken a helyeken általában a fekvő infraszaunát próbálhatjuk ki, de számos szállodában, egészségügyi központban is élvezhetjük az infraszauna előnyeit, ahol általában a kabinos változatával találkozhatunk.

Az infraszauna használatának díja változó, leggyakrabban azonban 1500-2000 forintot kérnek egy fél órás időtartamra, előfordul viszont olyan kedvezmény, hogy az első alkalommal ingyen ki lehet próbálni az infraszaunát, illetve ha valaki bérletet vesz, akkor arra kap egy plusz fél órás szaunázást.

Manapság már az infraszauna hordozható változatát otthoni kipróbálásra is bérbe lehet venni, ami nem jelent egyszerre nagy kiadást, viszont saját otthonunkban, kényelmesen, bármikor használhatjuk a készüléket.

Vásároltam infraszaunát, igényel-e bármiféle karbantartást?

Jelenleg többféle infraszauna kapható, ezért egyöntetűen nem állítható, hogy egyik szauna sem igényel karbantartást. Vásárláskor ezért érdemes alaposan szétnézni, mert vannak olyan kabinos infraszaunák, melyekre 2-3 év garanciát vállalnak, és vannak olyanok, melyekre élettartam garanciát vállal a forgalmazó.

Éppen ezért előfordulhat, hogy olyan készüléket vettünk, amelynél néhány év használat után szükséges valamelyik elem javítása vagy cseréje, viszont ha jól választottunk, akkor akár több tíz évig sem kell aggódnunk a szauna megfelelő működése, élettartama miatt.

Mi a különbség a különböző sugárzókkal szerelt infraszaunák között?

Az infraszaunák között léteznek olyanok, amelyek kerámiasugárzóval vagy fémszálas sugárzókkal rendelkeznek, vannak olyanok, amelyek szén alapú fűtőbetétet tartalmaznak és találkozhatunk a halogén sugárzókkal felszerelt infrakabinokkal is.

Szauna választásánál ezért lényeges megnézni, hogy a szauna milyen sugárzóval rendelkezik, arra mennyi garanciát vállalnak, mennyi idő alatt fűti fel a kabint és mennyi a fogyasztásuk, továbbá fontos szempont, hogy nem minden sugárzó bocsát ki egyenletes meleget, ezért eltérő hőérzet alakulhat ki a szauna használata során, ami sajnos, ronthatja a szaunázás élményét.

Mire kell figyelni infraszauna használata során?

Infraszauna használatakor a jelentős mennyiségű verejtékezés során szervezetünk megszabadul a méreganyagoktól, azonban a rendszeres szaunázással ásványi anyagok is távoznak testünkből, ezért szükséges azok pótlása.

Fontos, hogy szaunázás előtt kb. 1,5 órával már ne együnk túlságosan nehéz és laktató ételeket, hanem csak folyadékot fogyasszunk, és ez utóbbi vonatkozik arra az időtartamra is, amíg a szaunában tartózkodunk. Lehetőleg szénsavmentes ásványvizet igyunk szaunázás előtt, közben és után is.

Infraszauna használata után javasolt a mielőbbi langyos vagy hideg vízzel történő zuhany azért, hogy a méreganyagokat lemossuk bőrünkről, ezt követően pedig beiktathatunk egy rövid pihenőt is.

Az infraszauna milyen fényt és sugárzást bocsát ki, illetve barnít a készülék?

A jelenleg kapható infraszaunák eltérő fűtőbetétekkel rendelkeznek, ezért előfordulhat olyan, hogy az infraszauna kabinban a fűtőszál látszik és az fényt áraszt, azonban a leginkább megbízható és leghatékonyabb infraszaunák nem fűtőszállal felszereltek, hanem szén alapú fűtőbetétet tartalmaznak, amik nem bocsátanak ki semmiféle látható fényt.

Az infraszaunák nem barnítanak, és az ultraibolya fénnyel ellentétben infravörös sugarakat bocsátanak ki. Az infravörös hő pedig a legbiztonságosabb sugárzás, hiszen például kórházakban az újszülöttek melegen tartására is használják.

Mennyi a fogyasztása egy infraszaunának?

Az infraszaunák fogyasztását illetően az okozhat eltérést, hogy milyen típusú a készülék. Léteznek ugyanis kabinos és hordozható kivitelű infraszaunák, amelyeknek az áramfogyasztása más és más.

Elmondható, hogy a hordozható infraszaunák fogyasztása egy háztartási gép áramfelhasználásának – pl. porszívó, mosógép, hajszárító – felel meg, míg a kabinos infraszaunák fogyasztása mérettől függően, nagyjából 1400 W – 2400 W között mozog.

Mennyi a várható élettartama egy infraszaunának, és mennyi garanciát adnak a készülékre?

Az infraszaunák élettartama pár ezer üzemórától több tízezer üzemóráig is terjedhet, ez attól függ, hogy milyen készüléket vásároltunk, ezért ha szauna vásárlás előtt állunk, mindenképpen célszerű alaposan tájékozódnunk.

Az infraszaunákra általában kettő vagy három év garanciát adnak, azonban van olyan infraszaunát forgalmazó cég, amely az infraszaunába szerelt fűtőbetétekre élettartam garanciát vállal.

Milyen fából készülnek a kabinos infraszaunák?

A legjobb minőségű infraszaunák általában cédrus-vagy hársfából készülnek. A cédrus a legtartósabb szauna-anyag, gombaölő és korhadás elleni összetevőket is tartalmaz, továbbá a benne lévő illóolajok segítik a méregtelenítést, a légúti problémák kezelését, maga a faanyag pedig egy kellemes citrusféléhez hasonló illatot áraszt.

A hársból készült szaunakabinok előnye, hogy hypoallergén tulajdonsággal rendelkeznek, így semmiféle allergiát kiváltó anyagot nem tartalmaznak.

Sunlighten infraszaunák

Scroll to Top